Осветление за детска стая

Детската стая е не просто спалня – тя е и приказен замък, пиратски кораб или пещера, лаборатория за какви ли не експерименти, оазис за въображението на детето, както и отправна точка в опитите му да открие тайните на заобикалящия го свят.

Няма значение колко стилен е дизайнът, нито колко са модерни мебелите, защото осветлението е това, което може да създаде или да разруши атмосферата, хармонията, визията на една стая.

Така че, внимателно обмислете всичките му аспекти.

Преди всичко, осигурете възможно най- много естествена светлина, защото тя е най- здравословният източник за детските очи.

Що се отнася до изкуственото осветление, освен функциите му от практическа и естетическа гледна точка за другите стаи, в детската спалня то създава усещане за комфорт и сигурност и усигурява спокоен сън без кошмари за чудовища, скрити под леглото.

Освен това, имайте предвид, че спецификата на осветлението в детската стая се променя в зависимост от възрастта на децата.

Има много начини за създаването на гъвкаво и удобно осветление, което и да внася топлина, чар, удобство, а и елемент на закачка в детската стая. Обмислете включването на поне три светлинни източника, разположени на различни нива, например, на тавана се монтират подходящи светлинни източници/полелеи, пендели/, които да осигуряват нужното основно осветление за цялата стая, включително и за зоните за игра, обикновено намиращи се на пода. Най-подходяща светлина имат абажурите в млечно бял цвят – мека и равномерно разсеяна, за разлика от прозрачните, които бързо изморяват очите. Може да се използва декоративна цветна светлина, която удачно да хармонира с интериора на помещението.

Монтирането на един, два или три аплика, без значение дали снопът светлина е насочен нагоре или надолу, ще придаде по-мека осветеност на стаята.

Достатъчно силно целево осветление, осигурено от настолни лампи, е задължително за работното бюро.

Осветители с различен цвят и форма – жабки, пчелички, пеперуди, балерини, самолети, провокират въображението и създават подходяща атмосфера за разказване на приказки; освен това, такъв вид тела носят настроение и красота дори когато не светят.

Добре е до леглото на детето да има обезопасена нощна лампа, задължителни са и нощните мини лампи, които се ползват като маркиращо осветление и пазят спокойните сънища на детето; опция е и използването на светлинен източник с детектор за движение. Обмислете използването на димер, чрез който постепенно да намалявате интензивността на осветеност през нощта, докато изцяло отучите детето да спи на светло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *